Prinášame Vám rozhovor s Dávidom Szlivom z OSC Budapešť.

1. Ako dlho hráš vodné pólo, kto ťa k nemu viedol a aké boli tvoje začiatky?

Keď som bol škôlkar, chodil som na plávanie a trénerka povedala rodičom, že mám cit pre vodu a že by som v tom mal pokračovať. Aj môj otec v detstve hrával vodné pólo, no časom musel skončiť kvôli zdravotným dôvodom. A tak ma otec po plávaní vo veku 6 rokov zobral na vodné pólo do Bratislavy a po 3 rokoch trénovania som prestúpil do XBS WP Šamorín…

2. Čo ťa na tomto športe baví najviac a prečo si si ho zvolil?

Vodné pólo je kontaktný, nevyspytateľný šport plný zvratov. Jedna krásna vec je tá, že všetko sa deje pod vodou, kde rozhodca väčšinou nevidí, čiže je tam aj psychický, aj fyzický boj. Neviem definovať lásku k tomuto športu jednotlivými slovami, ide skôr o lásku k celkovému vodnému pólu .

3. Čo ťa viedlo k tomu odísť hrať do Maďarska, resp. ako si sa k tomu dostal?

Dostal som ponuku ísť hrať do jedného z najlepších klubov v Maďarsku . Vždy bol môj sen ísť hrať a žiť v zahraničí, ale nikdy mi nenapadlo, že sa dostanem do zahraničia v 14 rokoch. Vôbec som neváhal a išiel za svojim snom. Veľa kamarátov mi hovorilo, že som blázon, že odchádzam zo školy, ktorú riešim individuálnym štúdiom, že odchádzam od všetkých blízkych a čiastočne odchádzam aj od rodiny. Ale ako som povedal, idem si za svojím snom .

4. V čom sú tréningy v Maďarsku iné ako tie v domácom klube XBS WP, resp. v Slovenskej Reprezentácii?

Začal by som tým, že sa trénuje viac a intenzívnejšie. Účasť na tréningoch je povinná a neakceptujú sa ospravedlnia typu musím sa učiť. Ten kto mešká, alebo nepríde na tréning bez ohlásenia musí na druhýdeň priniesť nejaký koláč, atď... Je tu veľká úcta k trénerom, ale aj celková úcta medzi spoluhráčmi. Trénerom sa v preklade zdravíme ctím si vás, z čoho vychádza, že je tu veľká disciplína a veľká chuť a láska k športu. V niektorých kategóriách je aj 60 hráčov, čiže kluby si môžu vyberať tých najlepších a najdisciplinovanejších.

5. Na akú školu chodíš a ako ju vieš skĺbiť s tréningami?

Študujem na gymnáziu Svätej Rodiny. Mám úžasného a tolerantného triedneho učiteľa a tak isto aj veľmi tolerantnú riaditeľku, ktorí má podporili a schválili mi individuálny študijný plán s podmienkou mať z každého predmetu požadovaný počet známok. Chcel by som doštudovať túto školu individuálne, dúfam že s podobným priemerom známok ako doteraz. Do školy chodím dva krát za tri týždne, za deň napíšem tak 5-6 pisomiek, je to náročné ale stojí to za to.

6. Máš už nejaké herné skúsenosti v novom klube?

Mám už za sebou nejaké ligové, či priateľské zápasy. Hra je tu oveľa rýchlejšia a agresívnejšia. Momentálne hrávam obrancu centra. Všetci súperi vidia, že sa s trénerom rozprávam po anglicky, čiže každý zápas mi dávajú jasne pocítiť, kto je tu domáci. Asi každý zápas na mne dostane jeden hráč ,,vrtuľu “ do konca zápasu práve kvôli tomu, že mi chce dať najavo, že som cudzinec úderom, či bitkou, no našťastie nemám cholerickú povahu a keď cítim, že súper je pod tlakom provokujem ho ešte viac, samozrejme v rámci hry a čakám kedy súperovi prasknú nervy a jednu mi ,,natiahne“. Lenže rozhodcovia sú veľmi citliví na cielené údery, čiže hneď agresívnemu hráčovi udelia maximálny možný trest, tj. ,,vrtuľu” alebo červenú kartu.

Spoluhráči ma prijali veľmi dobre, oveľa lepšie ako som čakal. Sú priateľskí, tímoví a prekladajú mi to čomu nerozumiem, alebo keď nereagujem na daný kód. V Maďarsku sa bežne používajú herné kódy, tj. hráč alebo tréner zakričí kód (každý kód obsahuje nejakú hernú stratégiu, či v obrane, v útoku alebo pri presilovej hre). S kódmi mám ešte trošku problémy, ale za chvíľu to bude pre mňa úplne normálna súčasť hry.

7. Mohol by si bližšie špecifikovať „vrtuľu“?

Vrtuľa je gesto rozhodcu, ktorá znamená, že hráč sa správa nešportovo a že už nemôže hrať do konca zápasu.

8. Máš nejaký obľúbený herný post?

Každá pozícia obnáša zodpovednosti a má nejakú úlohu, takže každá pozícia je,,zábavná“.

9. Chodíš, alebo budeš chodiť ešte hrávať aj zápasy za klub XBS Šamorín?

Keďže v Maďarsku hráme ligu každý víkend, nemám možnosť hrávať zápasy za XBS , keďže ide o oficiálny prestup, ligu by som na Slovensku aj tak nemohol hrať. Do školy chodím napísať písomky tak tri krát za mesiac, čiže jedine vtedy po vzájomnej dohode s trénerom M. Gogolom chodím na tréningy do XBS aby som si udržal priateľstvá, ktoré tu mám či v klube alebo v škole .

10. Stretávate sa s Davidom Szitasom? Ak áno, ako trávite voľný čas a aké máte ubytovanie?

Bývam spolu s Davidom, s ktorým som spoluhráč už niekoľko rokov najprv v XBS a teraz v OSC. Keďže David je o 2 roky starší ako ja, v OSC nemáme spolu tréningy, kvôli veľkému množstvu talentovaných hráčov v každej kategórii. Funguje tu systém, kde každý hráč trénuje vo svojej vekovej kategórii. Voľný čas trávime štúdiom, poprípade voľnými športovými aktivitami typu basketbal alebo futbal. Keďže máme veľké množstvo tréningov, väčšinou sme unavení a nevládzeme popri tom všetkom ešte hrať iné športy.

11. Kde sa vidíš v budúcnosti, máš nejaký vysnívaný klub, v ktorom by si chcel hrať?

Môj momentálny cieľ je ostať tu v OSC minimálne do dospelosti a ak sa podarí hrať aj za ich mužský tím, ktorý momentálne hrá prvú maďarskú ligu, ale aj Champions League. Cieľ každého hráča je dostať sa na Olympijské hry alebo majstrovstvá sveta, čiže dúfam, že sa zlepšim natoľko, že sa mi raz podarí získať maďarské občianstvo a hrať za maďarský národný tím (podobný prípad ako Nataša Rybanská). Ak tieto plány nevijdu, dúfam, že mi príde ponuka z iného tímu a budem môcť rozvíjať svoje herné schopnosti v inom možno lepšom time.

Ďakujeme, prajeme veľa osobných aj športových úspechov. 

Partneri